Термінологічна проблематика поняття ментальності у соціально-філософському дискурсі

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.35433/PhilosophicalSciences.2(86).2019.39-50

Ключові слова:

ментальність, менталітет, соціально-філософський дискурс, етнічна психологія, етнос, народ

Анотація

Розглянуто основні теоретичні підходи до соціально-філософського аналізу понять "ментальність" та "менталітет" як об’єкта дослідження. Встановлено, що поняття ментальності набуває змістовного і функціонального розуміння лише в контексті певної теоретичної моделі. Соціально-філософський рівень методології передбачає узагальнення положень філософсько-парадигмального та діалектичного підходів у контексті визначення ідей, закономірностей та концепцій. Припускаємо, що генезис розвитку ментальності особистості, як представника певної групи, відображає особливості менталітету народу, відображаючи специфіку національного характеру. Тоді ментальність є системою уявлень та цінностей, які регулюють поведінку особистості в соціокультурних реаліях життя. У працях дослідників вона трактується у специфічній формі, як зумовлена процесом життєдіяльності етносу в певних географічних, історичних та культурних умовах. Важливого значення набуває визначення теоретичної та філософської бази дослідження, змісту категорій одиничного, особливого й загального у контексті формулювання ментальності, визначення сутнісних й особливих ознак цього процесу. Цей підхід дозволив визначити структуру ментальності, яка розкриває її сутність та механізм впливу на діяльність суб’єкту менталітету. Доведено, що усвідомлювані елементи менталітету тісно пов’язані зі сферою несвідомого, яке у межах етносів не підпадає під сферу їх рефлексії і не підлягає раціональному осмисленню й артикуляції. Обґрунтовано, що система образів, котра лежить в основі людських уявлень про світ та власне місце в ньому, впливає на спосіб світовідчуття, світосприйняття та світоперетворення, а також на особливості побудови ієрархії цінностей, зумовлює особливі, характерні для певної спільноти, реакції та патерни поведінки. Констатовано, що соціально-філософський аналіз феномену ментальності потребує використання понятійного апарату, який описує в різних категоріях різноманітні соціокультурні уявлення індивіда. Суб’єктивні прояви людської психіки, які трактуються як ментальність або менталітет, відображають соціальні, економічні, політичні, духовні та моральні аспекти суспільного життя, неможливо розглядати в межах однієї категорії, їх необхідно аналізувати як багаторівневе утворення.

 

Посилання

Решетников М. Психологические факторы развития и стагнации демократических реформ. 3-е изд. М.: Издательство Московского университета, 2014. 260 с.

Гуревич А. От истории ментальностей к историческому синтезу // Споры о главном: Дискуссии о настоящем и будущем исторической науки вокруг французской школы "Анналов" / гл. ред. Ю. Л.

Бессмертный. М.: ИВИ РАН, 1993. 208 с.

Марков Б. Разум и сердце: история и теория менталитета. СПб.: Изд-во С-Петерб. ун-та, 1993. 232 с.

Додонов Р. К проблеме определения понятия "ментальность" // Придніпровський науковий вісник. Науковий журнал. Серія: Суспільно-політичні науки. № 14 (25). травень 1999. С. 10–17.

Гуревич А. Исторический синтез и Школа"Анналов": научное издание; РАН, Ин-т всеобщей истории.М.: Индрик,1993. 328 с.

Гегель Г. Введение в философию (Философская пропедевтика); пер. с нем. С. Васильева. М.: Изд. Гос. Тимирязевского науч.-исслед. ин-та, 1927. 259 с.

Козаченко Н. Свідомість: проблема означення // Актуальні проблеми духовності: зб. наук. праць / ред. Я. В. Шрамко. Вип. 17. Кривий Ріг, 2016. С. 148–170.

Брентано Ф. Психология с эмпирической точки зрения. Избранные работы. М.: Дом интеллектуальной книги, 1996. С. 11–94.

Серл Джон. Открывая сознание заново. Перевод с англ. А. Ф. Грязнова.М.:Идея-Пресс,2002. 256 с.

Лотце Р. Основания практической философии. М.: Изд. М. И. Румша,1882. 87 с.

Проблеми теорії ментальності / М. В. Попович, І. В. Кисляковська, Н. Б. Вяткіна та ін. К.: Наукова думка, 2006. 403 с

Гершунский Б. Философия образования для ХХІ века. (В поисках практико-ориентированных образовательных 256 концепций). М.: Изд-во "Совершенство", 1998. 608 с.

Гершунский Б. Менталитет в структуре образовательно-педагогической аксиологии // Национальные ценности образования: история и современность/ Под ред. З. И. Равкина. М.: ИТОП РАО. 1996. 295 с.

Гордійчук О. Вплив комуністичної ідеології та радянської дійсності на ментальність українців: соціально-філософський аналіз // Вісник Львівського університету. Серія філософсько-політологічні студії. 2019. № 24. С. 25–31.

Гордійчук О. Основні детермінанти трансформації української ментальності у 20–90-тих роках ХХ століття // Науковий вісник Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. 2018. № 10 (383). Серія: Філософські науки. С. 49–54.

Ксенофонтов В. Духовность как экзистенциальная проблема // Философские науки. 1991. № 12.С. 41–52.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

СОЦІАЛЬНА ФІЛОСОФІЯ