РЕЛІГІЙНА АНТРОПОЛОГІЯ В КОНТЕКСТІ ЇЇ РОЗВИТКУ: МЕТОДИ, ПРИНЦИПИ ТА СИСТЕМИ ДОСЛІДЖЕННЯ

Автор(и)

  • К. Вергелес Вінницький національний медичний університет імені М. І. Пирогова, Україна http://orcid.org/0000-0001-5695-7862

DOI:

https://doi.org/10.35433/PhilosophicalSciences.1(95).2024.5-15

Ключові слова:

православна антропологія, людина, релігія, віра, релігійна віра, цінність, метод, принцип, система

Анотація

В статті розглядається головна дискусійна проблема не лише філософії, а й релігієзнавства – проблема людини. Значущість цієї проблеми мабуть й стала однією з причин появи філософської антропології яка, як самостійний напрям, виникає саме в західноєвропейській філософії на межі ХІХ – ХХ ст. Проблема людини залишається однією з найважливіших проблем сучасності. В запропонованому дослідженні особливий акцент робиться на розумінні людини як багатогранної і багаторівневої, цілісної сутності, що з необхідністю зумовлює розгляд найрізноманітніших аспектів її буття, у тому числі й проблем релігії, віри, моралі та їх значимостей, які проявляються у різних сферах життєдіяльності людей.

Істотний вплив на розвиток і філософської, і релігійної антропології мала системна методологія, яка в 70-х роках ХХ ст. набула свого поширення в зв’язку з низкою завдань, у вирішенні яких необхідно було застосовувати математичні методи дослідження. Звісно, це насамперед торкається тих сфер знання, що досліджують проблеми ґенези, розвитку та функціонування багатокомпонентних і складних об’єктів.

Релігія та віра, в сучасних умовах сприйняття цінностей і моралі, явно чи приховано, функціонують у різних сферах людського буття. Проблеми глобального розвитку сучасної цивілізації нині не можуть аналізуватися лише в системі суто наукових понять і термінів. Повсякденність з її свідомістю вступає в моральну дію у порядку ціннісних світоглядів і форм незалежності, любові, особистісного відношення до Абсолюту тощо. Питання віросповідання набувають нової значущості в сучасному світі, в нинішніх реаліях українського сьогодення. Це пов’язано не лише з світовою економічною скрутою, а й екзистенціальними проблемами людства і людини, її гармонійним існуванням у всесвіті.

Посилання

Bertalanffy, von L. (1968). General System Theory: Foundations, Development. New York: George Braziller (in English).

Verheles, K. (2017). Antropolohichni vymiry pravoslavia: metodolohiia doslidzhennia sutnist ta smysly: monohrafiia. [Anthropological dimensions of Orthodoxy: a methodology for researching the essence and meanings: a monograph]. Kyiv: KNU im. T. Shevchenka (in Ukrainian).

Verheles, K. M. (2016). Samoidentyfikatsiia liudyny i relihiina kultura v prostori suchasnoi hlobalizatsii. [Human self-identification and religious culture in the space of modern globalization]. Hileia: naukovyi visnyk. Vyp. 111. S. 279–282 (in Ukrainian).

Verheles, K. M. (2015). Pravoslavna antropolohiia: holovni aspekty doslidzhennia. [Orthodox anthropology: main aspects of research]. Hileia: naukovyi visnyk. № 94. S. 76–80 (in Ukrainian).

Hegel, G. (1975). Lectures on the Philosophy of world history introduction. New York: Cambridge University Press (in English).

Delgado, J. (1817). Physical control of the Mind New York: Evanston, and London (in English).

Levi-Bruhl, L. (1935). Primitives and the Supernatural. New York: E. P. Dutton & Company (in English).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-27

Номер

Розділ

РЕЛІГІЄЗНАВСТВО