РОЛЬ ПЕРШИХ РОБІТ АМЕРИКАНСЬКОГО ВЧЕНОГО ДЖОНА ДЬЮЇ НА ШЛЯХУ СТАНОВЛЕННЯ ЯК ФІЛОСОФА

Автор(и)

  • М. Розпутна Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова, м. Київ, Україна https://orcid.org/0000-0002-6051-1684

DOI:

https://doi.org/10.35433/PhilosophicalSciences.2(90).2021.135-143

Ключові слова:

Джон Дьюї, матеріалізм, монізм, віра, філософія, освіта, німецька філософія, наука, прагматизм, еволюція, університет

Анотація

У статті досліджується постать вченого Джона Дьюї та його перші роботи. На сьогодні для української наукової спільноти недоступний аналіз перших статей вченого, які, на нашу думку, є одними з ключових у становленні американського освітянина, педагога та передусім великого вченого, філософа Джона Дьюї. Академічний переклад статей надав можливість провести глибокий аналіз його робіт як початківця з надбаннями в більш пізньому періоді творчості. Зазначена тема є цікавою й тим, що роботи вченого розглядаються з нового наукового ракурсу: в контексті  його філософського досвіду.  У матеріалі визначена чітка хронологія становлення вченого, логіки написання та викладення статей. Ключовими об’єктами дослідження є питання метафізичного матеріалізму, пантеїзму Спінози, філософії Нового часу та її основних представників, а також історичний контекст формування молодого науковця.

Предметом аналізу є насамперед такі праці вченого, як "Метафізичні припущення матеріалізму" та "Пантеїзм Спінози", в яких де він розглядає питання матеріалізму, метафізичних аспектів розвитку, віри, дуалізму, монізму. Особлива увага приділена аналізу творчості  його перших вчителів та джерел формування філософського пізнання.  Основними методами наукового дослідження є: історичний, порівняльний та феноменологічний метод.

Детальний аналіз праць Джона Дьюї дозволяє зробити припущення, що він ще з перших кроків навчання філософії спирався на погляди німецьких філософів: Георга Гегеля та Іммануїла Канта. Зокрема, його роботи були досить високо оцінені тогочасними філософами та науковцями. І наступною сходинкою розвитку Дьюї як філософа є його вступ до Університету Джона Хопкінса, де він і починає повноцінно вивчати філософські науки і розвиватися як науковець під керівництвом таких видатних американських вчених, як Джордж Сильвестр Морріс, Стенлі Холл та Чарльз Пірс.

Посилання

Darvіn, Charl'z. (2020). Pohodzhennya vidіv [Origin of species]. Book Chef (in Ukrainian).

Dekart, R. (2018). Mіrkuvannya pro metod [Considerations about the method]. Azbuka (in Ukrainian).

Spіnoza, B. Etika [Ethics]. [Elektronnyj resurs]. Rezhim dostupa: (http://vzms.org/spinoza.htm) (data zvernennya: 10.09.2021) (in Ukrainian).

Bernstein, Richard J. John Dewey: Ridgeview Pub Co, 1981. P.9

Coughlan, Neil. (1976). Young John Dewey: An Essay in American Intellectual New York: Free Press.

Dewey, J. The Metaphysical assumptions of materialism. [Elektronnij resurs]. Rezhim dostupa: (https://www.jstor.org/stable/25667909?seq=1#metadata_info_tab_contents)(дата звернення 10.09.2021)

Dewey, J. The Pantheism of Spinoza. [Elektronnij resurs]. Rezhim dostupa (https://www.jstor.org/stable/25667921?seq=1#metadata_info_tab_contents) (data zvernennya: 10.09.2021)

Dykhuizen, G. (1978). The life and mind of John Dewey: Southern Illinois University Press, P. 480. (24)

Schilpp P. A. The philosophy of John Dewey. La Salle, Ill.: Open Court, 1989 P. 718. (14)

The Journal of Speculative Philosophy: Penn State University Press. Vol. 16, No. 2 (April, 1882), P.208 / P.209 / P. 210.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-09

Номер

Розділ

ІСТОРІЯ ФІЛОСОФІЇ